Tas, ka šobrīd pulcēšanās ir aizliegta, tas nenozīmē, ka ģimenes lokā nevar radīt svētkus mājās. Svētkus var radīt, baudot saules starus brīvā dabā, cepot šašlikus, kopā pavadot savu dārgo laiku. Tāpēc chillpill.lv piedāvā gardēža šašliku receptes jaunai iedvesmai, lai palutinātu sevi un savus mīļos.

Garšas romantiķis Normunds Baranovskisš pastāstīs par gaļas marinēšanu. Kādas gaļas marinēt un kas marinādei jāpievieno, lai gaļa izdotos mīkstāka, un savukārt, kas būtu jāpievieno, lai tā kļūtu zeltaina?

Kā pagatavot perfektu marinādi?

“Ja izvēlēsies liesus gabalus, filejas vai karbonādi, gaļu iesaku marinēt eļļainās marinādēs, lai gaļa uz grila ceptos, nevis sildītos. Eļļainās marinādes tiek gatavotas no eļļas, garšvielām, cukura, sāls un neliela daudzuma skābas sulas, piemēram, citrona sulas vai mazliet garda etiķa. Ļoti labu marinādi filejām var pagatavot no majonēzes, jo majonēze cepšanas procesā rada tādu kā aizsargapvalku un tādējādi neļauj gaļai kļūt sausai. Tāpat arī majonēzē esošie cukuri, skābums un eļļa šašlika gaļu ļauj apcept perfekti zeltainu,” norāda eksperts.

Pirms marinē gaļu, iesaku marinādi pagatavot atsevišķā traukā un nogaršot, pirms to sajauc kopā ar gaļu. Ieteikums no pavāra puses: ja gaļu marinēsi vismaz 12 vai vairāk stundas, marinādes garšu vajadzētu taisīt tādu, lai to varētu “ēst tāpat ar karoti”.

Tas nozīmē, lai marināde nebūtu par sāļu, asu vai skābu. Bet, ja gatavo ātro marinādi, gadījumā, kad cepsi gaļu jau pēc 1 – 2 stundām, tad vari marinādes garšas nedaudz pastiprināt – pārspīlēt. Tu droši vari pievienot vairāk citrona sulas vai čili, ar sāli gan nepārspīlē, jo visticamāk gaļa nepaspēs pārmarinēties tik īsā laikā.

Gatavojot taukainākos gabalus, šķiņķus, lāpstiņas, spārniņus vai ribiņas, marinādei vari izmantot piena produktus, ūdeni, buljonu, tomātu mērces vai citas ne tik taukainas marinādes. Šādās marinādes gatavojot ir jāatceras, ka gaļa jāpārklāj ar marinādi pilnībā. Tāpēc, lai pagatavotu, piemēram 1 kg gaļas, marināde būs jāpagatavo vismaz 400 ml, lai tā pilnībā nosegtu gaļu. Vēl iesaku gaļu marinādē atstāt zem sloga vai, ja mājās ir vakuuma mašīna, pagatavot gaļu un to ievakuumēt.

Lai gaļa iegūtu patīkamu skābenu garšu un kļūtu mīkstāka un irdenāka, pavārs iesaka pievienot marinādei etiķi, citrona vai laima sulu. Ideāls skābums ir arī tomātos un rabarberos. Gaļa ir jāmarinē vismaz 12 – 36 stundas, ja marinēsi ilgāk, var atgadīties, ka gaļa jau būs pārmarinēta, bet tas, protams, ir atkarīgs no tā, cik daudz skābuma pievienosi.

Dažas interesantas marinādes, pavārs iesaka izmēģināt šīs:


Kajēnas piparu un čili marināde

Iesaku šo marinādi izmantot filejām un karbonādes gabaliem, bet tas, protams, ir tikai ieteikums, tā lieliski garšos arī ar pārējiem gaļas gabaliem

Sastāvdaļas:

  • 1,5 kg gaļas
  • 400 g Hellmann`s original majonēzes 1,5 ēd. k. RimiKajēnas pipari
  • 5 daiviņas ķiploka (rīvētas)
  • 4 ēd. k. citrona vai laima sulas

Pagatavošana:

Sajauc marinādi, sagriez gaļu un sajauc kopā. Noturi gaļu vismaz 12 stundas marinādē


Medus un balzamiko marināde

Ideāla marināde vistas šķiņķīšiem un spārniņiem

Sastāvdaļas:

  • 1,5 kg gaļas
  • 2 ēd. k. tomātu pastas 4 ēd. k. melnā balzamiko etiķa
  • 1 tējk. sāls
  • 1 ēd. k. medus
  • 1 sauja bazilika
  • 1 ēd. k. kūpinātas paprikas pulvera
  • 1 ēd. k. svaigi
  • maltu piparu
  • 200 ml ūdens

Pagatavošana: Sajauc marinādi un nedaudz pasildi, lai tā nedaudz iebiezinās, atdzesē. Liec tajā marinēties gaļu uz vismaz 12 stundām

Izsaki domas

Please enter your comment!
Please enter your name here

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.