Autore: Gunta Kūla

Veselīga dzīvesveida kults ir sācies jau pirms kāda laika. Vasara ir īstais laiks, kad cilvēku motivācija arī vainagojas panākumiem, jo rodas vēlme izskatīties un justies labāk. Kādam tā šķiet modes lieta, taču cits patiesi vēlas ēst un dzīvot veselīgāk. Tāpat ir milzum daudz stereotipu par to, ka ēst veselīgi ir dārgi un laikietilpīgi. Sarunā ar chillpill.lv veselīga dzīvesveida bloga autore Māra Ziemele pastāstīs, kur rod idejas jaunām receptēm un kā četru mēnešu laikā savākusi vairāk nekā sešus ar pusi tūkstošus Instagram sekotāju blogā @edamskaisti.

Ārkārtējās situācijas izsludināšana – pozitīvs lēciens 

Visu pirms jāsāk ar pašu autori. Māra Ziemele ir nepilnus 28 gadus veca sieviete, sieva un divu bērnu māmiņa no Preiļiem. Viņa ir Latgales meitene. Kad valstī izsludināja ārkārtas situāciju, arī Māras dzīvē ieviesās krasas korekcijas, brīdī, kad bija plānots atsākt darbu, bērnudārzi apturēja savu darbību un mazākais ķipars nepaspēja vēl nemaz uzsākt bērnudārza gaitas. Kā viņa pati smejoties saka, bija jāizdomā sava nodarbošanās, lai nekļūtu par pilna laika audzinātāju. Viņa izveidoja blogu, kur publicē veselīga ēdiena receptes. Ņemot vērā, ka četru mēnešu laikā blogs ir ievērojami attīstījies, sasniedzot sešus ar pusi tūkstošus sekotāju, Māra ir pārsteigta!

 

View this post on Instagram

 

Jau 5 tūkstoši! Tas ir kaut kas tik fantastisks, saviļņojošs un nopietns. ? Īsteniba jau šo kontu izveidoju pavisam nesen, tīri tā, lai neaizmirstās receptes un ātri vien tās var sameklēt:) Un tagad redzot, cik ātri aug veselīga dzīvesveida piekritēju pulciņš, esmu tik ļoti iedvesmota šiverēties un gatavot arvien vairāk. Laikam šovakar arī piestāvēs tas teiciens, ja Tu dari darbu nesautīgi, kas iedvesmo, palīdz citiem, tad tas darbs iet ļoti viegli, jo tikai ar tīru sirdi darot darbu, vari iegūt emocionālo piepildījumu. Paldies katram sekotājam, līdzgaitniekam, skatītājam, ka ļaujaties Jūs iedvesmot dzīvot veselīgāk, vai vismaz apskatīt alternatīvas ierastiem veikalā nopērkamiem produktiem pret tādiem, kurus var pagatavo pats, un galvenais, ka tas neaizņem nemaz tik daudz laika? p.s. mana pirmā bilde dzīvē, kas ir uzņemta rapsī? p.s.s. Tuvākajā laikā Jūs sagaidīs arī fantastiski konkursi ar lielām balvām(klusiņām pačukstu)? Uz tikšanos pie jaunām receptūrām, Ar cieņu, edamskaisti Māra.

A post shared by Veselīgas/skaistas iedvesmas (@edamskaisti) on

Vienmēr ir interesanti uzzināt vairāk par cilvēku, kas stāv aiz ekrāna. Arī Māra piekrīt, ka tas ir būtiski, jo vēlas, lai bloga saturs atbilst viņas būtībai. “No bērnības esmu pieķērusi sevi pie domas, ka tas ir svarīgi, jo es taču nekad neietu pie dietologa, kurš cīnās ar liekā svara problēmām, vai, piemēram, pie zobārsta, kuram nav zobu, arī mans tēls ir svarīgs veselīgu recepšu publicēšanai, tāpēc gribot negribot man ir jāpiestrādā arī pie savas figūras – tas dod stimulu man pašai, kā arī “piesien” atbildību.”

Kā tik īsā laika sprīdī blogs attīstījās, kas ir Māras veiksmes atslēga?

 

View this post on Instagram

 

Atvēsinošie biezpiena sieriņi tveicīgām dienām?? Ja gribas kaut ko vēsu, atspirdzinošu un piesātinātu, tad šis būs tieši laikā. Pagatavošana ap 10min un nekas nebūs jāvāra vai jācepj ? Sastāvdaļas: 1. 180g mitra biezpiena 2. 4 pustējkarotītes mīļākā riekstu sviesta (es izmantoju @nuteko_nutego zemesriekstu sviestu ar tumšo šokolādi) 3. 4 pustējkarotites mīļākā ievārījuma, džema vai blenderetu ogu (es izmantoju paštaisītu aprikožu džemu) 4. Tējkarote stēvijas, pūdercukura vai cita saldinātāja (īstenībā pilnīgi pēc izvēles un vajadzības) 5. Pusīte tāfelītes melnās šokolādes glazurai (ja gribas biezu glazūru, tad šokolādi ņemam vairāk) 6. Daži zemesrieksti bagātīgākai glazurai Pagatavošana: 1. Bļodā liekam biezpienu, pievienojam saldinātāju (var arī nelikt, jo garša tāpat būs salda), samīcam bumbā un sadalām 4 daļās; 2. Ar mitrām rokām ņemam pirmo daļiņu, izveidojam kā laiviņu, viducī ieliekam riekstu sviesta un ogu daļu. ❗️jāskatās, lai nav ar kalniņu. 3. Laiviņu rūpīgi saloka, lai pildījums neiztiek gar maliņām. 4. Sagatavo visus 4 biezpiena sieriņus un noliek ledusskapi atpūsties uz kādām 10 minūtēm. 5. Pa to laiku izkausē šokolādi, pievieno sadrupinātus riekstu gabalinus. 6. Atpūtušos sieriņus izņem no ledusskapja, apsmērē ar glazūru. Ieliek atpakaļ ledusskapi, lai šokolāde sastingst. 7. Pasniedz un bauda vasaras karsto laiku? Lai labi garšo! #veselīgsuzturs #veselīgasreceptes #veselīgsdzīvesveids #veselalaimiga #veselīgauzkoda #biezpiens #riekstusviests #nutego #biezpienasieriņš #uzkoda #karstadiena #tveice #nāknegaiss

A post shared by Veselīgas/skaistas iedvesmas (@edamskaisti) on

Jāatzīmē, ka Instagram blogā @edamskaisti šobrīd ir 97 publikācijas ar dažādām ēdienu receptēm. Kā jau publikācijas sākumā tika minēts, blogs tapa, pateicoties tam, lai rastu sev tīkamu hobiju: “Šobrīd es nestrādāju, vismaz līdz septembrim būšu mājās, man bija jāizdomā, kā sevi izklaidēt, rast mirkli sev. Un es gribēju darīt kaut ko tādu, kas iedvesmotu arī citus cilvēkus. Darot, palīdzot citiem, nesot labumu citam, atgriezeniskā saite nāk atpakaļ. Man reizēm atliek vien nodomāt, un notiek labas lietas – nodoms īstenojas.”

Vīrs uzdāvināja jaunu telefonu, tā top garšīgās bildes

Jāsaka, ka arī fotogrāfijas ir ļoti apetelīgas. Tā vien siekalas saskrēja mutē, kārojot pēc kāda našķa. Jautājot, vai Mārai ir noalgots cilvēks, kurš fotogrāfē, viņa smejoties teic, ka nē, to arī viņa dara pati. “Man vīrs uzdāvināja jaunu telefonu,” viņa smejas. Sarunā par ēdienu fotografēšanu, Māra min, ka it īpaši Instagram bildes ir noteicošais faktors. Bet arī bilžu fotografēšanai nepieciešams talants – no kurienes Mārai šis talants? “Pati savulaik esmu beigusi mākslas skolu, mans brālis ir dizaineris, mākslinieks, bet tētis bija koktēlnieks, laikam man tas ir asinīs.”

Konts ir izveidots pirms četriem mēnešiem vien, bet jau sasniedzis vairāk nekā sešus ar pusi tūkstošus sekotāju. “Es pati nesaprotu kā,” Māra ir patīkamā šokā. Jautājot, kas varētu būt viņas laimes atslēga, Māra saka: “Es arī reizēm aizdomājos, kāpēc tas konts tik ātri attīstās, bet varbūt tas ir tāpēc, ka es to nedarīju peļņas dēļ, es ar to neko nepelnu. Mana alga ir katrs paldies.”

Runājot par to, kur Māra rod idejas aizvien jautām ēdienu receptēm, viņa saka: “Visbiežāk idejas pašas mani sameklē, piemēram, vakar, ejot gulēt, man acu priekšā saliekas kaut kādi produkti, kas man ir mājās, ko es varētu pagatavot. Man ļoti patīk izlietot to, kas ir, lai neaiziet zudumā. Turklāt recepšu pamatā ir vienkārši produkti, kas gandrīz visiem ir mājās, ja nav, tad pieejami parastos pārtikas veikalos.”

Veselīga dzīvesveida piekritēja uzsver, ka receptes apmēram var pagatavot 15 minūšu laikā, kā arī nav nepieciešami speciālu garšvielu veikali, lai kaut ko pagatavotu. “Es mēģinu taisīt maksimāli vienkāršas receptes, jo arī man, esot mājās ar diviem bērniem, nav laika sēdēt stundām ilgi pie plīts.”

Par savām receptēm viņa saka: “Es gribēju, lai ir ātri, efektīvi, garšīgi.” Apskatot tuvāk blogu, fotogrāfijas patiešām ir ļoti garšīgas. Kā saka pati Māra: “Jā, varbūt to ir interesanti uzzināt citiem, ka aiz tā slēpjas mamma, kura izveidoja kontu, lai, mājās sēžot, nepazustu ikdienas rutīnā ar mājas darbiem, smaidīga ir Māra.

 

View this post on Instagram

 

Improvizētais muss bērniem saldākai svētdienai. Principā, to varētu arī saukt par “bezgrēka našķi” visi tie, kuri piekopj veselīgu un sabalansētu uzturu ? Lai pagatavotu gaisīgi mussu, būs nepieciešams: *250ml auksta piena *saldinatajs pēc izvēles un pēc pašu salduma intensitātes nepieciešamības *1 ēdamkarote želantīna *vaniļas ekstrakts (var arī nelikt, ja nepatīk vai arī nav mājas) *pārpalicis šokolādes Lieldienu zaķis, saldētas ogas vai jebkas cits, kas garšo *kakao ? Pagatavošana: Atsevišķā mazā trauciņā uzbriedina želantīnu. Aukstu pienu lej bļodā, pievieno saldinātāju pēc izvēles un puto ar mikseri (es liku putojamo slotiņu, domājot ka tā būs gaisīgāk) aptuveni 1min, kamēr piens paliek pavisam gaisīgs, tad pievieno vaniļas ekstraktu, kakao un mazliet vēl uzputo. Lej klāt uzbriedināto un ūdens peldē izkausēto želantīnu un ieputo visu viendabīgā masā. Lej pa trauciņiem un liek ledusskapī atpūsties. Lai labi garšo! ❤️

A post shared by Veselīgas/skaistas iedvesmas (@edamskaisti) on

Kā veselīgs dzīvesveids ienāca Māras dzīvē?

Sarunā runājām, kā vispār veselīgs dzīvesveids ienāca viņas dzīvē: “Tas bija laiks, kad sāku studēt augstskolā. Biju prom no mammas pavarda, man bija jāiemācās sev pagatavot ēst, un tas bija labs laiks, lai sāktu domāt un izvērtēt, ko es ēdu. Turklāt tikko biju sasniegusi pilngadību, protams, ka man arī kā jaunai sievietei bija vēlme izskatīties labāk. Tā nu pamazām sāku apgūt jaunas lietas.”

Tomēr Māra atzīst, ka kādreiz jau kārojies kāds aizliegtais našķis. “Arī tad, kad gaidīju pirmo mazuli, vairāk palaidos. Dzīvojām laukos, ik dienas bija pieejams treknais lauku ēdiens. Sagaidīju bērniņu pasaulē, gribēju atgūt formu, zināšanas jau bija, kā to izdarīt – ēdot pareizi un sabalansēti. Tad nu vēlāk, gaidot otro bērniņu, nekādu problēmu vairs nebija, grūtniecība noritēja ideāli, es neēdu pa diviem.”

Māra atklāj, ka tā arī veselīgs dzīvesveids ir palicis viņas ģimenē kā neatņemama ikdienas sastāvdaļa, “jo gribas taču redzēt arī, ko bērni ēd, tas tomēr ir ļoti svarīgi jau no bērnības”.

Ne mazums dzirdami daudz dažādi mīti un stereotipi par to, kas ir veselīgs. Tāpēc jautājums par to, vai Mārai ir iegūta izglītība šajā sfērā, neizpalika. “Pēc izglītības esmu vides pārvaldības speciālists, esmu “zaļais”, ja tā var teikt. Bet speciāli iegūta diploma par veselīgu uzturu man nav. Esmu kaislīga grāmatu lasītāja, tāpēc ļoti daudz esmu ieguvusi, lasot.”

Latgales sukādes – Māras pirksts

Jaunā sieviete stāsta, ka šis arī bija veiksmes stāsts, jo ļoti ātri viņas sukādes tika atpazītas, drīz vien nāca Ziemassvētki un daudziem cilvēkiem bija interese sukādes dāvināt kā veselīgu Ziemassvētku našķi. Šobrīd gan saimnieciskā darbība ir pārtraukta, taču Māra atklāj, ka tuvākajā laikā ir plānots atsākt, “bērni jau ir paaugušies un varēs palīdzēt mammai ievākt augļu un ogu ražu”.

Īpašs stāsts arī ir par to, kā neveiksme darba meklējumos iedeva veiksmi savai saimnieciskajai darbībai. Māra, iegūstot bakalaura grādu, turpināja studijas maģistrantūrā, paralēli tam meklējot darbu. “Tolaik nevienam nebija vajadzīgas manas zināšanas, nebija nevienas vakances, kas būtu man atbilstošas. Man nebija arī desmit gadu pieredze un kontakti, nācās kaut ko domāt.”

Māra atminas, ka tas bijis vēls rudens, oktobra beigas: “Kā nopelnīt, ja darba tirgū es neesmu nevienam vajadzīga? Dabā vēl bija pirmo salu jutušie āboli. Radās ideja, ka varētu kaut ko darīt ar āboliem, tos pārstrādāt un tirgot. Ideju ļoti atbalstīja arī mans brālis. Izlēmām mēģināt taisīt sukādes, laukos mums bija malkas krāsns, un Preiļos tik tikko bija nodibinājies tiešās pirkšanas pulciņš, radās ideja ābolus kaltēt uz malkas krāsns, dabiskā veidā žāvējot, nepatērējot elektroenerģiju. Doma apauga ar idejām, kā sukādes uzlabot, kā piesaistīt patērētājam interesi.”


 

Izsaki domas

Please enter your comment!
Please enter your name here

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.