Tā vien šķiet, ka teju vai katrs otrais Latvijas iedzīvotājs aizvien vairāk savā ikdienā cenšas ieviest veselīgu maltīti. Viens no veidiem, kā to izdarīt, ir pavisam vienkāršs – ņemt to, ko daba dod! Šobrīd aizvien aktuāli ir sezonas augļi un ogas, ko var sastrādāt arī tā, lai ziemā tos var izmantot savā uzturā.

Žāvēti augļi un ogas ir jau gadu tūkstošiem pazīstami gardumi, kurus plaši izmanto kulinārijā. Žāvēto augļu vēsture stiepjas līdz pat seno romiešu un Senās Ēģiptes laikiem, kad saule un vējš bija palīgs pārtikas apstrādē. Īpaši pie sirds žāvētie augļi gājuši romiešiem, kuri žāvējuši visus augļus, kas vien nonākuši viņu rokās. Bet krietni vēlāk – viduslaikos – augļu un ogu žāvēšanai tika būvētas speciālas žāvētavas.

Izrādās, ka žāvēšana ir vecākais konservēšanas paņēmiens. Pareizi žāvēti dārzeņi, augļi un ogas gandrīz pilnīgi saglabā savu barības vērtību, un tos nebojā mikroorganismi.

Žāvēšanas procesā produktos zūd apmēram 80% ūdens – sula žāvētajā produktā kļūst koncentrēta, bet palielinās cukura un skābes daudzums. C vitamīns gan žāvējot iet bojā, toties citu antioksidantu – fenolu – žāvētos augļos ir vairāk nekā svaigos. Saglabājas šķiedrvielas, kas nepieciešamas, lai labi strādātu zarnu trakts, augstākā koncentrācijā nekā svaigos augļos atrodams betakarotīns, E vitamīns, niacīns, dzelzs, magnijs, kālijs un kalcijs.

Žāvēti augļi vienlīdz labi noder aizņemtajiem un garlaikotajiem, fiziski aktīvajiem un dīvānā zvilnētājiem, pavārmākslas meistariem un tiem, kurus virtuvē labāk neielaist. Iespējas patiešām plašas: ēst vienkārši tāpat, likt kompotā, ziemīgā tējā vai karstvīnā, cept kēksus, pudiņus un augļu maizes, pievienot gaļas un dārzeņu ēdieniem, sacepumiem, sautējumiem vai dažnedažādiem virumiem.

Galu galā – kāpēc gan neveselīgos saldumus neaizstāt ar šīm dabas dotajām konfektēm?

Izzinošo informāciju sagatavoja draugiem.lv.

Foto: Unplash.com

Izsaki domas

Please enter your comment!
Please enter your name here

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.